• Czasowa pomoc finansowa

• Zmiany zmiany ... ale czy na lepsze?

Co czeka przewoźników w związku z Pakietem Mobilności? Jak uzyskać licencję transportową? Kto jest zwolniony z Certyfikatu Kompetencji Zawodowych? Jakie są konsekwencje utraty dobrej reputacji?

Warto zapoznać się ze zmianami, które mogą zrewolucjonizować funkcjonowanie firm transportowych

Obowiązek posiadania licencji na transport międzynarodowy rzeczy wynika z Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego. Należy pamiętać, że są to przepisy unijne wprowadzone na terytorium każdego państwa członkowskiego. Trzeba zaznaczyć, że każde z tych państw może we własnym zakresie indywidualnie regulować kwestię przepisów.

Maj miesiącem zmian dla "busiarzy"

Od maja 2022 roku, przewoźnicy muszą poddać się procedurze uzyskania dostępu do rynku poprzez licencję wspólnotową, z której bezpośrednio wynika obowiązek posiadania:

• certyfikatu Kompetencji Zawodowych,
    • zabezpieczenia finansowego,
    • siedziby w jednym z państw członkowskich.

Współpraca z TSL Lawyers

bonabanco pomaga w sprostaniu wymagań stawianych przez Nowy Ład i Pakiet Mobilności. Dlatego też klienci bonabanco dzięki przynależności do klastra #bonabanco, mogą skorzystać z bezpłatnego szkolenia z delegowania kierowców i zgłaszania ich w systemie IMI.

To wszystko możliwe jest dzięki działalności partnerskiej z Kancelarią Prawną TSL Lawyers.

Nie wiesz jak uporządkować etapy uzyskiwania poszczególnych dokumentów? Chcesz dowiedzieć się więcej o przyszłych zmianach?

Obejrzyj nagranie webinaru, który przeprowadził Damian Pietrzak - koordynator projektów biznesowych, usprawniających codzienną pracę przewoźników w bonabanco.

"Przewoźnik nie musi posiadać swojego własnego Certyfikatu Kompetencji Zawodowych. Może zawrzeć umowę cywilno-prawną z osobą, która taki certyfikat posiada, i w jego ramach jest dla tej firmy osobą zarządzającą transportem."