• Gwarancja bonabanco

• Naczepy z instalacją solarną – FM Logistic

Globalny operator logistyczny FM Logistic rozwija swoją działalność transportową w Europie Centralnej. W ostatnich miesiącach przedsiębiorstwo zmodernizowało swój tabor poprzez powiększenie go aż o 100 nowych naczep. Nowoczesne pojazdy są wydzierżawiane podwykonawcom w celu obsługi przewozów krajowych i międzynarodowych.

Nowoczesne rozwiązania

Izotermy i chłodnie

Nowe naczepy, m.in. firmy Schmitz Cargobull i KÖGEL, zapewnią klientom lepszy serwis, a operatorowi – optymalizację kosztów eksploatacyjnych. Czym się charakteryzuje unowocześniona flota? Połowę stanowią chłodnie (jedno- lub dwukomorowe), mające zastosowanie przede wszystkim w branży spożywczej i farmaceutycznej. Druga część nowego taboru to izotermy (część z nich wyposażona jest w windę).

Podwójna podłoga

Mechanizm podwójnej podłogi, tzw. doppelstock, to kolejne udogodnienie. Oznacza ono nawet dwukrotne zwiększenie pojemności naczepy – do 66 palet. Rozwiązanie to przyczynia się do zmniejszenia kosztów transportu.W podwójną podłogę ma być wyposażone ok. 70 nowych naczep. Będą one wykorzystywane przede wszystkim w dystrybucji i drobnicy krajowej, głównie do obsługi połączeń liniowych klientów.

Panel solarny

System instalacji solarnej to największa innowacja montowana we wszystkich nowych chłodniach zakupionych w sierpniu i we wrześniu przez FM Logistic. Przełomowe rozwiązanie ma służyć do ładowania akumulatora rozruchowego podtrzymującego pracę wszelkich systemów elektronicznych, telematycznych, w tym GPS.System zapobiega całkowitemu rozładowaniu akumulatora (a co za tym idzie, szybszemu uszkodzeniu akumulatora), dzięki czemu przeciwdziała konieczności pilnej wymiany elementu. A to znowu nie dopuszcza do przestoju naczepy.

Strategiczny plan rozwoju

Andrzej Wacyk, w FM Logistic Dyrektor ds. administracji i wsparcia transportu na Europę Centralną, podkreśla, że obecnie flota FM Logistic w zarządzanym przez niego regionie liczy ok, 2,5 tysiąca pojazdów, w tym około 400 naczep własnych, które są wydzierżawiane przewoźnikom. Strategia rozwoju zakłada, że w najbliższych latach firma planuje zwiększyć udział naczep własnych do 40 procent.