• Czasowa pomoc finansowa

• bonabanco sponsorem transmisji z Olimpiady Szachowej 2022

28 lipca rozpoczęła się 44. Olimpiada Szachowa w Chennai (Madras) w Indiach. Polskie drużyny zwyciężyły w 3 kolejnych rundach. bonabanco jest sponsorem transmisji z olimpiady, która jest prowadzona codziennie na kanale chess24.com na YouTube.

Polska reprezentacja z kompletem zwycięstw po 3 dniach rozgrywek

Olimpiada szachowa to międzynarodowy drużynowy turniej szachowy organizowany przez Międzynarodową Federację Szachową. W turnieju uczestniczą reprezentacje narodowe, nominowane przez narodowe związki szachowe zrzeszone w FIDE. W 44. Olimpiadzie Polskę reprezentują:

Drużyna mężczyzn: Mateusz Bartel, Jan-Krzysztof Duda, Kacper Piorun, Radosław Wojtaszek, Wojciech Moranda.

Drużyna kobiet: Alina Kaszlinska, Oliwia Kiołbasa, Maria Malicka, Michalina Rudzińska, Monika Soćko

Po 3 rundach Polska zajmuje 14 miejsce. W kolejnej rundzie polskie drużyny zmierzą się z Rumunią.  Olimpijskie zmagania zakończą się 11 sierpnia. Na kanale chess24.com/pl na youtube.com prowadzone są transmisje z olimpiady, które komentują arcymistrz Maciej Klekowski oraz mistrz FIDE Kacper Polok. bonabanco jest sponsorem transmisji.