• Pakiet Mobilności - przygotuj się z bonabanco cz. II

W kolejnej części serii artykułów o pakiecie mobilności zajmiemy się przepisem regulującym powrotu kierowców do bazy po przebytym frachcie oraz zmianami związanymi z obowiązkowym powrotem aut do kraju. Jest to kolejne utrudnienie, jakie czeka na przewoźników w związku z przyszłorocznymi rewolucjami w prawie transportowym. Damian Pietrzak - Opiekun Klienta w bonabanco wyjaśni, jak w praktyce ten przepis wpłynie na funkcjonowanie transportowych.

Co dokładnie oznacza konieczność powrotu do kraju po 8 tygodniach oraz zmiany w przepisach dotyczących odpoczynku kierowcy?

Właściciel firmy przewozowej będzie musiał zorganizować pracę kierowców w taki sposób, aby prowadzone przez nich pojazdy mogły powrócić do bazy przedsiębiorstwa najpóźniej po 8 tygodniach od chwili jej opuszczenia. Przepis zmienia również zasady dotyczące odpoczynku kierowcy. Musi on wracać do siedziby firmy lub miejsca zamieszkania co cztery tygodnie, a po powrocie powinien odbyć przerwę trwającą przynajmniej 45 godzin. W przypadku wykorzystania w trasie dwóch odpoczynków tygodniowych skróconych – będzie zmuszony powrócić przed kolejnym, już planowym odpoczynkiem. Co w praktyce oznacza, że będzie musiał wrócić do bazy już po 3 tygodniach. Istotne w tym przypadku jest dokładne zaznaczenie w tachografie wpisu odnośnie zakończenia oraz rozpoczęcia pracy.

Jakie wyzwania niesie za sobą powyższy przepis?

Odpowiada Damian Pietrzak – Opiekun Klienta w bonabanco:

Dotychczasowe przepisy nie regulowały na sztywno zasad dotyczących przymusowego powrotu kierowcy do bazy. Można było dostosować się do warunków panujących na rynku – na przykład wykonując przewozy z jednego końca Europy na drugi, bez konieczności przymusowego zjazdu auta do bazy. Zdecydowanie możemy powiedzieć, że nowe unijne regulacje będą dużym utrudnieniem.

Z definicji przepisu dotyczącego powrotu do bazy wynika, że auto musi wrócić z trasy do “fizycznej” bazy. Dyskryminuje to firmy, które mają wirtualne biura (często w centrum miasta), gdzie nie ma możliwości, aby pojazdy mogły swobodnie wjechać i formalnie zaliczyć powrót do bazy. Z kolei, w przypadku obowiązkowego odpoczynku kierowcy, jest to szczególnie problematyczne dla kierowców ze wschodu Europy, którzy posiadają wizę pracowniczą na 6 miesięcy. Zmniejszy to ilość czasu, jaki będą mogli przeznaczyć na faktyczną pracę, przez co ich zarobki będą niższe niż dotychczas patrząc na ten sam okres spędzony w trasie.

Przymusowy przyspieszony powrót auta do bazy wiąże się również z mniejszym zarobkiem dla firmy ze względu na niskie stawki za zjazdy. Dodatkowo istnieje ryzyko wykorzystywania tej sytuacji przez spedycje i jeszcze większego obniżania cen frachtów. Finalnie, wszystkie zmiany jakie niesie ze sobą pakiet mobilności negatywnie wpływają na funkcjonowanie oraz konkurencyjność polskich przedsiębiorców na rynku europejskim.