• Pakiet Mobilności - przygotuj się z bonabanco cz. III

W tym artykule omówimy kolejną część zmian związanych z pakietem mobilności, jakie czekają firmy transportowe, a dokładniej przepisy dotyczące delegowania kierowców oraz zmiany płacy minimalnej. Chociaż przepisy mają wejść w życie dopiero w marcu 2022 roku, już teraz przewiduje się ogromne zwiększenie kosztów utrzymania kierowców, co negatywnie wpłynie na sytuację finansową wielu firm. O tym, jak w praktyce będą wyglądać te zmiany, oraz jakie rozwiązania przygotowaliśmy dla członków klastra #bonabancoteam, opowie Damian Pietrzak - Opiekun Klienta w bonabanco.

Jakie zmiany wprowadzą powyższe przepisy?

Przepis odnośnie delegowania kierowców oznacza w praktyce, że kierowcy od momentu wprowadzenia go w życie będą musieli otrzymywać pełne wynagrodzenie minimalne w zależności od kraju, po którym będą jeździć (na terenie Unii Europejskiej), z wyłączeniem przejazdów tranzytowych. W tym przypadku kierowca wykonujący na przykład przewozy po Niemczech będzie musiał otrzymać minimalną stawkę, jak niemiecki kierowca mieszkający i pracujący na stałe w tym kraju. Oznacza to, że właściciel firmy transportowej musi zapłacić kierowcy ponad dwa razy więcej niż dotychczas w za tę samą pracę. Natomiast za przewozy typu cross-trade z Portugalii do Francji, kierowca musi otrzymać wynagrodzenie większe lub równe wynagrodzeniu jakie otrzymuje portugalski kierowca w zależności od ilości godzin przepracowanych w Portugalii oraz analogicznie otrzymać wynagrodzenie “francuskie” proporcjonalnie do ilości czasu spędzonego w drugim kraju.

Nadchodzące zmiany związane z płacą minimalną, oznaczają dodatkowe koszty dla przewoźnika związane wypłacaniem kierowcom dodatkowych diet. Wszystkie wydatki (nocleg, wyżywienie itp.) będą rekompensowane i wypłacane w całości, co oznacza, że nie będą się wliczać w wynagrodzenie, nawet pomimo faktu wyrównania płacy kierowcy na podstawie przepisów dotyczących wynagrodzenia za granicą. Zmiany w zakresie płacy minimalnej nie będą obowiązywać przewozów dwustronnych.

Jakie zagrożenia niosą za sobą te przepisy?

Odpowiada Damian Pietrzak – Opiekun Klienta w bonabanco:

Powyższe zmiany wprowadzają rewolucję w obszarze kosztów pracodawcy, w niektórych przypadkach można powiedzieć, że koszt kierowcy będzie ponad dwukrotnie wyższy niż dotychczas. Wpłynie to zdecydowanie na całkowity wzrost kosztów, jakie będzie ponosił właściciel przedsiębiorstwa, zysk będzie jedynie malał. Nowe regulacje mogą również zmusić przewoźników do zakładania firm za granicą; wyższe stawki za fracht są dobrym rozwiązaniem na wysokie minimalne wynagrodzenia. Również prowadzenie działalności np. w Niemczech jest bardziej korzystne, szczególnie dla mniejszych przedsiębiorstw, ponieważ kwota wolna od podatku wynosi tam 8.354 euro, co jest bardziej korzystne niż 8000 zł w Polsce, dodatkowo przedsiębiorcy mogą liczyć na liczne ulgi podatkowe które są ustalane przez władze lokalne. Dużym ułatwieniem jest również brak okazywania ubezpieczenia zdrowotnego w momencie rejestracji działalności, można to zrobić na własnych zasadach, co obniża koszty prowadzenia działalności.

Wiąże się to jednak z wieloma utrudnieniami i barierami. Zakładając firmę w innym kraju trzeba się liczyć z gruntowną analizą dodatkowych kosztów, innymi przepisami, składaniem rozliczeń czy opodatkowaniem na innych zasadach niż dotychczas. Warunkiem koniecznym do prowadzenia i rozliczania swojej działalności poza granicami Polski jest zarządzanie firmą z kraju, w którym chce się ponosić koszty związane z jej prowadzeniem. W praktyce oznacza to, że nie można legalnie zarządzać z Polski firmą zarejestrowaną w innym kraju.

Jakie rozwiązania przygotowaliśmy dla członków klastra #bonabancoteam?

Obecnie szacuje się, że koszty utrzymania kierowcy wzrosną o ok. 40%, dodatkowo, całe uposażenie będzie w pełni podlegać opodatkowaniu.

Przewoźnicy z klastra mogą liczyć na pomoc bonabanco w tej sytuacji – za naszym pośrednictwem właściciel firmy może wypłacić pensję kierowcom, nawet gdy wynagrodzenie za fracht jeszcze nie zostało zapłacone. Dużym ułatwieniem może być również wypłacanie diet kierowców na kartę Igoria, jest to wielowalutowa karta, którą zasilamy na podstawie faktur ze zleceń transportowych. Taką kartę można wydać każdemu zatrudnionemu kierowcy i zasilić w dowolnej chwili, na potrzebną kwotę. To wygodne rozwiązanie jest bezpieczną alternatywą dla gotówki, dodatkowo karta posiada korzystny koszt wymiany walutowej. Zwiększone koszty utrzymania kierowców jeżdżących po krajach UE są powodem szukania oszczędności, w związku z tym przygotowaliśmy listę blisko 100 tanich hoteli we Francji, które są alternatywą w przypadku nowych przepisów obowiązujących na terenie tego kraju.

Tanie hotele we Francji.