• Czasowa pomoc finansowa

• Pakiet Mobilności - przygotuj się z bonabanco cz. IV

W ostatniej części z serii artykułów o nadchodzących zmianach w branży transportowej związanych z wejściem pakietu mobilności, skupimy się na wprowadzeniu obowiązku posiadania licencji transportowej dla przewoźników posiadających flotę do 3,5 tony. Jest to kolejna rewolucyjna i kosztowna zmiana, jaka dotknie małe i średnie firmy transportowe. Poniżej Damian Pietrzak - Koordynator Procesów Biznesowych w bonabanco przybliży wymagania, jakie od kwietnia przyszłego roku będzie musiał spełnić przewoźnik, aby legalnie mógł funkcjonować na rynku, oraz dowiecie się z jakich rozwiązań mogą skorzystać członkowie klastra #bonabanco, aby odnaleźć się w nowej rzeczywistości.

Jak zdobyć licencję transportową oraz na jakie koszty trzeba się przygotować?

Chcąc uzyskać licencję transportową, przewoźnik musi się liczyć z faktem, że będzie to proces czasochłonny i kosztowny. Pierwszym krokiem, jak i warunkiem koniecznym jest obowiązek posiadania certyfikatu kompetencji zawodowych przez przynajmniej jedną osobę zarządzającą przedsiębiorstwem, aby go otrzymać należy zdać egzamin państwowy, którego cena zależy od ilości prób jego zdania. Zakładając, że uda się go zdać za pierwszym razem, trzeba na niego przeznaczyć 800 zł. Jednak każde potknięcie będzie kosztowało przewoźnika dodatkowe 500 zł. Po uzyskaniu certyfikatu, przewoźnik może skompletować dalszą część dokumentów potrzebnych do uzyskania licencji.

O ile większość dokumentów jest łatwa do zdobycia, tak w przypadku ostatniego punktu, czyli potwierdzenia wymaganej zdolności finansowej, na pierwsze auto przedsiębiorca musi posiadać zabezpieczenie o wysokości 1800 euro, natomiast na każde kolejne – 900 euro. Ten zapis od momentu wprowadzenia będzie liczony jako obowiązkowy dodatkowy koszt przy zakupie kolejnego pojazdu.

W momencie, gdy przewoźnik zgromadzi powyższe dokumenty, konieczne jest udanie się do starostwa z odpowiednim dokumentem umożliwiającym odbiór licencji transportowej. Warto dodać również, że istnieją oddzielne licencje na przewóz krajowy i międzynarodowy (trzeba przygotować dwa wnioski).

Jakie zagrożenia wiążą się z powyższym przepisem?

Przepisy które zostaną wdrożone przez pakiet mobilności są obowiązkowe dla wszystkich przewoźników, co oznacza, że jeśli w momencie ich wejścia (w tym przypadku obowiązku posiadania licencji transportowej) przewoźnik nie będzie mógł działać legalnie bez spełnienia ich wymagań. Jeśli przedsiębiorca nie zdąży uzyskać licencji na czas, czekają go ogromne opóźnienia i koszty związane z przestojem. Cały proces jej uzyskania jest bardzo czasochłonny, wymaga wielu przygotowań, jak i dużej ilości dokumentów.

W przypadku wielu przewoźników może się okazać, że działalność nie przynosi wystarczającego zysku, aby go dalej kontynuować. Nie da się ukryć, że pakiet mobilności uderza najbardziej w firmy posiadające flotę do 3,5 tony. To ci przedsiębiorcy ucierpią najbardziej i będą musieli się liczyć z wieloma trudnościami na drodze do utrzymania firmy. Na ten moment liczy się, że obecnie na polskim rynku brakuje około 120 tysięcy kierowców, możliwy upadek kolejnych firm transportowych sprawi, że może nas czekać paraliż na rynku dostaw i może zabraknąć podstawowych dostaw w sklepach spożywczych. Jednocześnie nie można liczyć na wsparcie żadnej jednostki państwowej w tej sprawie, nie ma planów na stworzenie tarczy która pomogłaby branży transportowej po wdrożeniu pakietu mobilności.