• Pakiet Mobilności - przygotuj się z bonabanco

Rok 2022 będzie zapamiętany jako czas ogromnych zmian dla branży transportowej. Pakiet mobilności, już od momentu pierwszych jego zapowiedzi, wywołał ogromne kontrowersje wśród przewoźników. Zależy nam, aby nasi klienci byli przygotowani na nową sytuację oraz w jak najmniejszym stopniu odczuli zmiany wynikające z nowych regulacji. Damian Pietrzak - Opiekun Klienta w bonabanco wyjaśnia przepisy związane z Pakietem Mobilności. Z artykułu dowiecie się też, z jakich rozwiązań mogą korzystać przewoźnicy klastra #bonabancoteam, tak, aby łatwiej odnaleźć się w nowej sytuacji.

Czym dokładnie jest Pakiet Mobilności?

Pierwsze ustalenia odnośnie wprowadzenia pakietu mobilności padły już w 2017 roku, w trakcie poprzedniej kadencji Komisji Europejskiej. Zbiór przepisów powstał aby regulować pracę firm transportowych oraz docelowo poprawić warunki pracy kierowców na terenie całej Unii Europejskiej. Jego ustalenia można podzielić na 3 ważne aspekty:

• wymagania dotyczące maksymalnego dziennego i tygodniowego czasu prowadzenia pojazdu, minimalnych przerw oraz dziennych i tygodniowych okresów odpoczynków
    • delegowanie kierowców w sektorze transportu drogowego i kontroli drogowych
    • wykonywania zawodu przewoźnika i dostępu do rynków międzynarodowych

Wiemy, że wchodzące przepisy negatywnie wpłyną na branżę transportową, szczególnie w Polsce, dlatego postaramy się jak najlepiej wyjaśnić wątpliwości z nimi związane, a następnie przedstawimy nasze rozwiązania, które mogą pomóc przewoźnikom w nowej rzeczywistości. Nasi klienci, którzy będą chcieli z nich skorzystać, nie poniosą dodatkowych kosztów.

W tym artykule zajmiemy się przepisem wchodzącym najszybciej, czyli już w marcu 2022 roku, a jest to zawieszenie kabotaży na okres 4 dni.

Co zmieni przepis w codziennym funkcjonowaniu firmy transportowej?

Odpowiada Damian Pietrzak – Opiekun Klienta w bonabanco

Wprowadzone regulacje odnośnie kabotaży blokują wykonanie więcej niż 3 kabotaży w trakcie 7 dni przez przewoźnika. Pomiędzy kolejnymi operacjami w danym kraju musi wystąpić tzw. cooling off period, czyli 4-dniowy okres karencji. Przewoźnik w trakcie kontroli musi przedstawić odpowiednim służbom dokumenty poświadczające, że nie wykonywał kabotażu w danym państwie (odczyt z karty kierowcy pozwala ustalić trasę kierowcy). Ten przymusowy postój oznacza dla przewoźników specjalizujących się w kabotażu znaczne ograniczenie przychodów – tak długi okres postoju to przestój dla całej firmy, który może wpłynąć na utratę płynności finansowej. Przymuszony powrót do bazy w Polsce oznacza nieraz straty z powodu niższych stawek w kraju. Wyjazd do innego kraju (np. z Niemiec do Francji) generuje dodatkowe koszty – bardzo wysokie opłaty drogowe, czy też inne związane z tym koszty, co jeszcze bardziej obniża zysk z frachtu. Ten przepis niestety zdecydowanie utrudni konkurowanie z przewoźnikami z krajów z zachodniej Europy.

Które z rozwiązań dostępnych w klastrze #bonabancoteam może pomóc przewoźnikom?

Po wprowadzeniu regulacji dotyczących okresowego zawieszenia kabotaży rozwiązaniem dla firm przewozowych będzie rozszerzenie kierunków, na których jeżdżą. Tak, aby w 4-dniowym okresie zawieszenia w jednym kraju, realizować kabotaże w innym. Często jednak spedycje specjalizują się w obsłudze wybranych krajów. Dla firm przewozowych oznacza to konieczność nawiązania współpracy z nowym kontrahentem, którego nie znają, z którym może wiązać się ryzyko opóźnień w płatności, ewentualnie inne problemy.

W klastrze #bonabancoteam współpracuje ponad 260 spedycji – to wiarygodni płatnicy. Posiadamy kompleksowe informacje na ich temat i ułatwiamy bezpośredni kontakt przewoźników z osobami odpowiedzialnymi za współpracę w spedycjach. Klaster pozwala przewoźnikom zmniejszyć ryzyko, które nieraz występuje w przypadku współpracy z nową spedycją, szczególnie pod względem wiarygodności płatności. Spedycje z klastra są zweryfikowane, podobnie, jak i przewoźnicy należący do klastra, daje to obu stronom szanse na bezpieczną i długotrwałą współpracę.